MP3 center Trdota vode Ali ste vedeli, da je trdota vode odvisna od sestave tal?

Ali ste vedeli, da je trdota vode odvisna od sestave tal?

Na delovnem mestu nam je v kopalnici trdota vode povzročila nekaj težav v ceveh. Najprej smo poklicali vodovodno podjetje ter preverili kako trda je dejansko ali je bil težava kje drugje. Podali so nam informacije o količini raztopljenih mineralov in drugih naravnih snovi od katerih je odvisna trdota vode in povedali, da je to naravno stanje vode in, da ne morejo nič ukrepati.

Ko smo dobili ta podatek smo kontaktirali še vodovodarja in ga prosili za obisk, saj so na nekaterih delih cevi puščale. Prispel je že naslednji dan in poskušal ugotoviti kje je težava.

Povedali smo mu, da imamo težave z vodo in smo najprej pomislili, da bi lahko trdota vode povzročila škodo. Rekel je, da pri nas voda ni tako trda, zato se težava skriva nekje drugje.

Opazil je, da so cevi že kar stare in, da bi jih morali v vsakem primeru zamenjati. Zagotovil nam je, da trdota vode ni kriva za nastalo škodo, a nam je vseeno predlagal, da preden namestimo nove cevi namestimo filter za vodo. V takem primeru tudi trdota vode ne bo vplivala na cevi. 

Vodovodar je preveril še:

  • Pritisk vode
  • Kvaliteto cevi
  • Kakovost pip

Z vsemi informacijami, ki smo jih dobili me je še bolj zanimala trdota vode in želela sem izvedeti več. Po spletu sem iskala od česa je odvisna in ali vpliva na naše zdravje. Ugotovila sem, da voda razlikuje na različnih delih sveta in je njena sestava odvisna tudi od sestave tal. Samo pri nas v Sloveniji se zelo razlikuje med regijami, saj so naša tla zelo raznolika.

Večina naše pitne vode prihaja iz podtalnic, ki je polna raznolikih mineralov. Preden pride v naša gospodinjstva pa gre skozi čistilne naprave in razne procese analiziranja. Prav med analiziranjem se določi trdota vode in podatki so tudi javno objavljeni.

Leave a Reply